Kommunesektor

– Kortsiktig politisk nedprioritering

– Oslo-byrådets konklusjon om at Oslo Nye Teater må tilpasse driften til et lavere tilskuddsnivå fremstår som kortsiktig politisk nedprioritering av teateret og den profesjonelle scenekunsten. Forslaget er ikke forenlig med byrådets egne ambisjoner for teateret, skriver vår styreleder Bodil Kjelstrup og direktør Morten Gjelten i en uttalelse til kultur- og utdanningsutvalget i Oslo kommune.

<p><strong>Peter Pan</strong>, Oslo Nye Teater<br />Foto: Lars Opstad</p>

Peter Pan, Oslo Nye Teater
Foto: Lars Opstad

Byrådet i Oslo har fremmet at Oslo Nye Teater må tilpasse driften til et lavere tilskuddsnivå, og at styret må arbeide fram en driftsmodell som gjør dette mulig.

NTOs styreleder Bodil Kjelstrup og direktør Morten Gjelten er forbløffet over at kulturbyråden ikke tar inn over seg det motstridende ved at teateret skal utarbeide et mandat med langt lavere økonomiske rammer enn i dag, men like fullt innenfor byrådets egne, kostnadskrevende ambisjoner.

– Vi anmoder bystyret om å legge det omfattende kunnskapsgrunnlaget som fins til grunn for sine vurderinger, og bidra til at Oslo Nye Teater sikres et tilskuddsnivå fremover som gjør det mulig å ivareta teaterets brede mandat og bærekraftig drift, skriver de i uttalelsen NTO har sendt til kultur- og utdanningsutvalget i Oslo kommune 5. september. Byrådssaken om Oslo Nye Teaters videre drift skal behandles i utvalget 11. september.

– Byrådets motstridende konklusjon om at teateret må tilpasse driften til et lavere tilskuddsnivå bærer preg av en kortsiktig politisk nedprioritering av teateret og den profesjonelle scenekunsten, påpeker de i uttalelsen.

– Teaterets ekstraordinære økonomiske situasjon, som Oslo kommune selv har drevet fram gjennom tiår med underfinansiering, fremstår ikke som annet enn et påskudd. Historikken viser at teateret over tid har drevet økonomisk bærekraftig og fortløpende vist en sterk omstillingsevne, understreker de.

Enkelttilskudd som Munch og Deichmanske

NTO ber videre om at tilskuddet til Oslo Nye Teater løftes ut av den søkbare tilskuddsordningen på kap. 500 og legges inn som enkelttilskudd på en egen post i kommunens budsjett slik som tilskuddet til Munchmuseet og Deichmanske bibliotek – som hver for seg har et årlig driftstilskudd på et lignende størrelsesnivå som hele rammen for tilskuddsordningen på kap. 500.

– En slik plassering vil synliggjøre og anerkjenne Oslo Nye Teater som den store, etablerte og varige institusjonen som dette teateret faktisk er, og ikke et «supplement» som mottar en uforholdsmessig andel av midlene i en søkbar tilskuddsordning på bekostning av mindre tilskuddsmottakere, skriver Kjelstrup og Gjelten på vegne av foreningen.