Klima og bærekraft

Innspill til stortingsmelding om bærekraftsarbeid

NTO ber Norge støtte initiativer til å gjøre kultur til eget bærekraftsmål når FNs bærekraftsmål skal revideres. Vi ber også om at myndighetene i sitt arbeid med å legge til rette for institusjonenes klima- og miljøtiltak prioriterer å tilby overordnede nasjonale verktøy, både når det gjelder kunnskapsdeling og omstillingsfinansiering. Det skriver vi i vårt innspill til den kommende stortingsmeldingen om bærekraftsarbeid.

<p>Tegning: Arne Nøst/BONO</p>

Tegning: Arne Nøst/BONO

NTO har 15. oktober 2024 sendt et innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge. Meldingen skal se på de områdene der Norge har størst forbedringspotensial, og knytte disse opp til nasjonale prioriteringer og samfunnsutfordringer. Meldingen skal også vektlegge forvaltningens rolle i omstillingen til et bærekraftig samfunn.

Kultur som eget bærekraftsmål

Vi er glade for at regjeringen så tydelig knytter kulturpolitikken til FNs bærekraftsmål og anerkjenner hvordan kunst og kultur i kraft av sin egenverdi og virkninger i samfunnet bidrar til flere av disse målene. Vi registrerer positive internasjonale signaler denne høsten og ber Norge støtte arbeidet til G7-landene og FN med å gjøre kultur til eget, fullverdig bærekraftsmål.

Det er klare tematiske sammenhenger mellom arbeidet med så vel bærekraftsmålene, som strategier mot desinformasjon og arbeidet med en stortingsmelding om totalberedskap. Svaret på disse ulike samfunnsutfordringer er blant annet å styrke den offentlige samtalen, slik ytringsfrihetskommisjonen også anbefalte å bygge den demokratiske beredskapen primært gjennom en videreutvikling av ytringsfrihetens infrastruktur.

Vi minner derfor om at en sentral måte staten legger til rette for en åpen og opplyst samtale er gjennom kulturpolitikken og infrastrukturen for fri ytring, hvor de profesjonelle kunstinstitusjonene utgjør en helt vesentlig del. I tråd med dette forventer vi at vilkårene for kunstens egenverdi og særegne språk også ligger til grunn for tenkningen rundt de ulike bærekraftsmålene.

Kunnskapsbehov

Behovet for kunnskap og informasjon er i stor grad ikke bransjeavhengig, og overordnede nasjonale kunnskapsbanker vil være verdifullt for flere sektorer og akselerere arbeidet. NTO er derfor glad for regjeringen i invitasjonen til innspill understreker at det er ønskelig å etablere et felles kunnskapsgrunnlag av utfordringsbildet på tvers av sektorer.

Det er også gledelig å registrere at kulturdepartementet anerkjenner det ansvaret kulturbransjen selv har tatt for omstilling til grønn kulturproduksjon og reduksjon i klimagasser, selv om sektoren samlet ikke står for de største avtrykkene. Bransjen har lenge hatt forventninger til videre konstruktivt samarbeid med myndighetene etter at vi høsten 2022 undertegnet en intensjonsavtale med regjeringen om etablering av en klimapartnerskapsavtale.

Finansiering av omstilling

Vi benytter å anledningen til å minne om viktigheten av at myndighetene oppretter/styrker nasjonale, søkbare tilskuddsordninger for bærekraftig omstilling, for slik å legge best mulig til rette for institusjonenes egne klima- og miljøtiltak. Tilgangen på slike stimuleringsmidler bør være sektorovergripende.

Samordning av tiltak på de ulike forvaltningsnivåene er også viktig. Flere kommuner og regioner gir prosjekt- og innovasjonsmidler til grønn omstilling i dag, og NTO mener at dette bør prioriteres i alle kommuner og regioner. Tilskudd og bistand kan for eksempel dedikeres prosjekter til infrastruktur, som kan gi gode ringvirkninger også utenfor kunst- og kultursektoren. Statlig nivå bør tilrettelegge for å støtte miljøtiltak der aktøren det gjelder har et nasjonalt nedslagsfelt eller nasjonal interesse.