Kunstnerisk frihet

Løslat ansatte ved The Freedom Theatre i Jenin

NTO er bekymret over situasjonen som våre bransjekolleger ved The Freedom Theatre i Jenin på Vestbredden befinner seg i, etter at flere medarbeidere ble arrestert 13. desember. Vi står solidarisk sammen med teatret for at virksomheten kan fortsette sitt arbeid.

<p>Foto: Jon Tyson, Unsplash</p>

Foto: Jon Tyson, Unsplash

The Freedom Theatre i flyktningleiren Jenin på Vestbredden ble 13. desember 2023 utsatt for et målrettet angrep fra den israelske hæren. Soldater tok seg inn i teateret, ramponerte kontorene og ødela utstyret i teateret. Teaterets kunstneriske leder Ahmed Tobasi og to andre medarbeidere ved teateret, daglig leder Mustafa Sheta og medarbeider Jamal Abu Joas, ble bortført til ukjent sted og fengslet uten dom og anklager om lovbrudd.

Tobasi kom som flyktning til Norge i 2008 og er norsk statsborger. Han studerte ved Nordic Black Theatre, som er medlem i NTO. Nordic Black Theatre har et mangeårig samarbeid med The Freedom Theatre og har de siste dagene jobbet aktivt med å komme i kontakt med relevante aktører for å bidra til å få frigitt teaterets medarbeidere.

Utenriksdepartementet bekreftet i går ettermiddag at en norsk borger har vært anholdt i Israel og at denne personen deretter ble løslatt. Situasjonen er imidlertid pågående og uavklart; den israelske hæren er fremdeles inne i flyktningleiren, elektrisitet og internett kuttes periodevis, noe som gjør det vanskelig å kommunisere med de som er i leiren. Ahmed Tobasi er den eneste som p.t. er meldt løslatt.

Angrepene på The Freedom Theatre er et av flere målrettede israelske angrep på palestinske kunstnere. Tre av teaterets medarbeidere er tidligere drept.

NTO står solidarisk sammen med The Freedom Theatre for at teateret kan fortsette sitt arbeid. Kunsten er en av de viktigste identitetsbærerne i ethvert samfunn. Våre tanker går til kollegaer og familie som har det svært vanskelig. Vi forventer at våre myndigheter krever umiddelbar løslatelse av de urettmessig fengslede kulturarbeiderne.