Medlemskap

Kvääniteatteri medlem i NTO

NTO ønsker varmt velkommen til vårt nye medlem Kvääniteatteri, Norges nyeste teater og en allerede tydelig og markant stemme i det norske teaterlandskapet. – Det var en viktig dag for kvensk kunst, språk og kultur, sier teatersjef Frank Jørstad om at teatret ble tatt opp som medlem i NTO 20. mars.

<p><strong>Det usynlige folket</strong>, Kvääniteatteri<br />Foto: Jørn Holm</p>

Det usynlige folket, Kvääniteatteri
Foto: Jørn Holm

NTOs styre hadde på foreningens årsmøtedag 20. mars 2023 gleden av å informere om at Kvääniteatteri, Det kvenske teatret, er nytt medlem i NTO.

– Det var en viktig dag for kvensk kunst, språk og kultur, sier teatersjef Frank Jørstad.

Jørstad er kunstnerisk og daglig leder for det splitter nye teatret som presenterte sin første egenproduserte forestilling, urpremieren Det usynlige folket, høsten 2022 til svært god mottakelse fra publikum og presse.

Kvääniteatteri har som mål skape og formidle kvensk scenekunst. Teatret har base i vertskommunen Nordreisa, men skal være et turnéteater med virksomhet regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Teatrets visjon er å utvikle det kvenske gjennom teaterkunsten, og teaterkunsten gjennom det kvenske.

– NTO er glad og stolt over å få Kvääniteatteri som medlem, en ny og viktig virksomhet med en sterk og særegen stemme som utvider mangfoldet i det norske scenekunstlandskapet, sier NTOs direktør Morten Gjelten.

Hovedmålgruppen til teatret er barn, unge og voksne i de kvenske områdene og miljøene i Norge og på Nordkalotten.

Kvääniteatteri AS eies av Troms og Finnmark fylkeskommune, Nordreisa kommune, Vadsø kommune og Alta kommune. Driften er foreløpig prosjektbasert, men målet er å få fast statlig finansiering over Statsbudsjettet fra 1. januar 2024.

Teatrets første egenproduserte forestilling Det usynlige folket hadde urpremiere høsten 2022 og fikk en svært god mottakelse av presse og publikum.

Se også teatrets hjemmeside.