Kunstnerisk frihet

Kunstens rett til å velge sitt innhold

Per Ananiassen, leder i Norsk teaterlederforum som samler kunstneriske ledere og direktører fra 32 scenekunst­institusjoner over hele landet, skriver at han er bekymret for det generelle ytringsklimaet og kunstnerne og teatersjefens rett til ytringsfrihet i kjølvannet av «Ways of Seeing»-saken.
- Vi må til land vi helst ikke vil likne for å erfare politietterforskning og politisk innblanding i kunstnerisk arbeid og debatt, skriver han.

<p><strong>Per Ananiassen<br /></strong>Foto: Brian Olguin</p>

Per Ananiassen
Foto: Brian Olguin

De norske teatrene utgjør kunstnerisk infrastruktur for produksjon av frie tanker og ytringer i scenekunstneriske former. Det er et mandat det demokratiske Norge ved Stortinget har gitt oss for å sikre ytringsmangfold i det offentlige rom.

Det er med dyp uro Norsk teaterlederforum (NTLF) registrerer at kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» av Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban og Marius von der Fehr, samt teatersjef ved Black Box teater Anne-Cècile Sibue-Birkeland, er siktet etter straffelovens paragraf 267 for krenkelser av privatlivets fred. Politiet har tatt rettslige skritt for å kunne gjøre husransakelser hjemme hos de siktede og i Black Box teaters lokaler.

Tilsvarende er vi bekymret for kunstnerne og teatersjefens rett til ytringsfrihet, men også det generelle ytringsklimaet, når vår egen statsminister, Erna Solberg, går ut og kommenterer hvorvidt kunstnere har trått over en grense for ytringsfriheten eller forhold som angår kunstens rett til å velge sitt innhold og virkemidler.

Det finnes vel ikke eksempler på til svarende i Norge i fredstid, og vi må til land vi helst ikke vil likne for å erfare politietterforskning og politisk innblanding i kunstnerisk arbeid og debatt.

Teatersjefene og direktørene i alle landets teatre følger utviklingen nøye og er bekymret for hva siktelsene og statsministerens innblanding vil føre til framover.

Per Ananiassen, leder Norsk teaterlederforum (NTLF)