NTO oppfordrer til at Akademi for Scenekunst i Fredrikstad opprettholdes. Noe annet vil være et stort tap for bransjen. Vi oppfordrer samtidig til at det utformes en kunnskapspolitikk som sikrer de estetiske og humanistiske fagenes plass og kvalitet gjennom hele utdanningsløpet.
NTO har 21. oktober 2024 sendt en uttalelse til Høgskolen i Østfold (HiØ), med kopi til Kunnskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.
NTO mener forslaget om å legge ned Akademi for scenekunst ved HiØ som følge av en halvering av rammetilskuddet er alarmerende. Bakgrunnen for situasjonen er innføringen av den nye finansieringsmodellen for høyere utdanning fra 2025, hvor kunstutdanningene og scenekunstfagene ved universiteter og høgskoler taper en betydelig del av bevilgningene, kombinert med store innsparinger på Høgskolen i Østfold.
Akademi for scenekunst er en unik, internasjonalt orientert utdanning som har bidratt til den sterke utviklingen og det uttrykksmangfoldet som vi har sett i norsk scenekunst de siste tiårene. Det vil være et stort tap for bransjen dersom Akademiet nedlegges.
NTO er sterkt kritisk til nedvurderingen av de estetiske og humanistiske fagenes grunnleggende samfunnsverdi som den nye finansieringsmodellen synes å bidra til, men også til den generelle nedprioriteringen i samfunnet av både kunstfaglig kompetanse og humaniora, slik dette blant annet kommer til uttrykk i Utsynsmeldingen. Dette fører både til en marginalisering av disse fagene i grunnskolen og nedleggelser av estetiske linjer ved videregående skoler, men nå også til en urovekkende nedbygging av høyere kunstutdannelser så vel som humanistiske fag ved universitetene.
NTO understreker at det særegne fagmiljøet ved Akademi for scenekunst gjør denne utdanningen til en vesentlig faglig samarbeids- og samtalepart som er med på å inspirere og utfordre scenekunstinstitusjonene samlet. Vi vil særlig understreke det nasjonale ansvaret som akademiet har som landets eneste scenografiutdanning på bachelor- og masternivå.
I tillegg har akademiet betydelige lokale ringvirkninger for det stedlige kulturlivet, ikke minst i kraft av det tette samarbeidet med Østfold Internasjonale Teater.
Vi minner om at de ulike utdanningstilbudene og fagmiljøene ved universiteter og høgskoler utfyller hverandre og bidrar samlet til å fremme ulike kompetanser og sette forskjellige kvalitets- og profesjonsforståelser i spill. Dette er en forutsetning for å fremme uttrykksmangfold og kunstnerisk utvikling.
Scenekunstfagene ved universiteter og høgskoler har allerede i et drøyt tiår blitt utsatt for både faktiske kutt og nedleggelser og trusler om det samme. Nå ser vi dessverre at nedleggingsfaren også har spredt seg til kunstutdanningene. Dette skjer trass i stadig mer og styrket kunnskap om hvor grunnleggende viktig kunstfagenes kjernekompetanser er for demokrati, bærekraft og samfunnets totalberedskap.
NTO oppfordrer til at Akademi for scenekunst opprettholdes og til at det utformes en kunnskapspolitikk som sikrer de estetiske og humanistiske fagenes plass og kvalitet gjennom hele utdanningsløpet.