NTO har utarbeidet et sett med særskilte mål for foreningens beredskapsarbeid når det gjelder å sikre kunstens frihet og musikk- og scenekunstinstitusjonenes uavhengighet. Målene finner du her.
NTO har de siste årene jobbet med å styrke foreningens beredskapsarbeid for å sikre kunstens frihet og musikk- og scenekunstinstitusjonenes uavhengighet.
Vi har blant annet tilknyttet oss solid juridisk kompetanse i form av et juridisk ekspertutvalg i forbindelse med Kulturlovsarbeidet og utviklet særskilte mål for hvordan foreningen skal handle i det daglige for å sikre kunstnerisk frihet, ytringsfrihet og armlengdeprinsippet.
I tillegg har vi utarbeidet et dokument til bruk for administrasjonen som fungerer retningsgivende for den delen av beredskapsarbeidet som dreier seg om deltakelse i det offentlige ordskiftet i konkrete tilfeller hvor den kunstneriske friheten utfordres.
Til grunn for disse dokumentene ligger de mer overordnede målene for NTOs generelle interessepolitiske arbeid og idealer for hvordan armlengdeinsippet best kan ivaretas i forholdet mellom politiske myndigheter og kunstinstitusjonene.
Disse målene inngår i NTOs nedlastbare prinsippdokument, sammen med bl.a. foreningens retningslinjer for deltakelse i offentlig debatt (lenger ned):
Som en del av foreningens beredskapsarbeid har NTO etablert et ekspertutvalg av jurister. Dette utvalget vil ved behov kunne bidra som NTOs rådgivere i juridiske problemstillinger knyttet til ytringsfrihet og kunstens autonomi. Ekspertutvalget var engasjert i NTOs arbeid med innspill til revidert kulturlov, herunder innspill til egen bestemmelse om armlengdesprinsippet.
Utvalget består av:
Retningslinjene er tenkt som bakgrunn for det nødvendige skjønn som vil måtte utføres i det enkelte tilfellet.
Disse retningslinjene inngår i NTOs nedlastbare prinsippdokument.